Listeriose in het nieuws

Meerdere nieuwsbronnen melden vandaag dat verschillende supermarkten en groothandelaren hun vleeswaren uit de handel moeten halen vanwege een mogelijke besmetting met de Listeria bacterie.

Symptomen

Listeria monocytogenes is een bacterie die vrijwel overal in de omgeving voorkomt: in aarde en grondwater, bij mensen en dieren. Deze bacterie kan zich bij lage en hoge temperaturen (van 3oC tot 42oC) goed vermenigvuldigen. Mede hierdoor kan de bacterie gemakkelijk allerlei voedselproducten besmetten. Twee maanden tot na de laatste consumptie zou het mogelijk kunnen zijn dat mensen klachten ontwikkelen.

Mensen met een normale afweer hebben na het eten van besmet voedsel meestal nergens last van. Mensen met een verzwakte afweer zoals baby’s en ouderen kunnen last krijgen van gastro-enteritis, sepsis of neurologische klachten zoals meningitis of menigo-encephalitis. Een andere risicogroep voor besmetting met Listeria zijn zwangeren: infecties tijdens de zwangerschap (met name in de tweede helft van de zwangerschap) kunnen leiden tot vroeggeboorte of intra-uteriene vruchtdood.

Diagnostiek

Indien men met listeria besmette voedselproducten heeft gegeten, maar geen klachten heeft passend bij een listeria infectie is er geen diagnostiek nodig. Er zijn ook geen serologische testen beschikbaar om te kijken naar antistoffen tegen listeria in het bloed.

Bij mensen met klachten na het eten van met listeria besmette voedingsmiddelen kan, afhankelijk van de klachten, de volgende diagnostiek worden verricht:

  • Hoewel er veel asymptomatisch dragerschap voorkomt (tot 40%) waardoor de feceskweek over het algemeen niet wordt verricht, kan feces bij klachten van een gastroenteritis op Listeria onderzocht worden. Vermeld bij de aanvraag dat er een verdenking is op listeria, zodat het laboratorium gericht kan kweken.
  • Bij koorts, verdenking op een sepsis, of meningisme is verwijzing naar de neuroloog of internist geïndiceerd voor beoordeling. In het ziekenhuis kan er vervolgens een bloedkweek of liquor kweek worden ingezet.

Meer informatie

Contact

Bij vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog van het Streeklab via 023-5307800.