Toen Nederland eind november 2021 vanwege de omikronvariant het luchtruim sloot voor vluchten uit Zuid-Afrika, waren er al twee vliegtuigen onderweg. De grote vraag was: wat te doen met vlucht KL598, die al onderweg is uit Kaapstad, net als vlucht KL592 uit Johannesburg?

VWS/RIVM heeft GGD Kennemerland gevraagd de quarantaine en het screenen op omikron te organiseren en zo is ook Streeklab Haarlem als partner in de regio betrokken geraakt en gevraagd om te testen, ook dankzij onze ervaring met evacuatie-vluchten uit Afghanistan (het airside ‘pop-up’ lab) en ons lab op de XL testraat op Schiphol.

Hoewel er vertraging optrad met de organisatie op de gate en met het afnemen van testen, waren alle uitslagen binnen 5 uur na afname klaar.

Meerdere reizigers bleken positief getest voor de omikron variant en moesten daarom in een quarantainehotel verblijven. In een reconstructie in de Volkskrant, Landen zonder draaiboek, wordt verslag gedaan van het verloop rondom het testen en de quarantaine van reizigers uit Zuid-Afrika eind november 2021.

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2022/hoe-de-aankomst-van-twee-omikronvluchten-op-schiphol-uitmondde-in-een-grimmige-chaos~v471655/